Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
12.11.2010, Jana Bártová, fejeton
S foťákem se dají zažít věci. Adrenalin při focení reportáže, dlouhé čekání na správné světlo, zákulisí, kam noha běžného smrtelníka nemá šanci vkročit. Až donedávna jsem ale netušila, že se díky focení poprvé ve svém životě setkám i s něčím nadpřirozeným.
HankaK. | 20.2.20119:21
Popisujete ty zážitky jako detektivku, ale nenapadlo vás, že se to všechno odehrává jen ve vaší hlavě? Opravdu věříte na duchy? Věřím vám ty pocity a zážitky, ale omlouvám se, duchařina je nesmysl!
Odpovědět0  0
Dr.Ozdi | 15.11.20108:51
Mimochodem, na brněnské Centrálce je spousta zajímavých náhrobků
http:­/­/drozdi­-foti.prodam­-chalupu.cz­/index.php?showimage=588

Za sebe musím říct, že po hřbitově nejdřív dlouho chodím a zkoumám, jestli je z toho či onoho hrobu či náhrobku něco cítit, než ho vůbec vyfotím, pak zase stejně zkoumám fotku doma, abych věděl, jestli si jí můžu nechat. Co zažíl Tchutcho bych zažít nechtěl :­-o

PS: Při nočním focení na hřbitově nezapomeňte koukat po kamerách, by vás nevyvedli strážci zákona v klepetech ;­-­)
Dr.
Odpovědět0  0
Tchutcho (1037) | 13.11.201012:37
Zajímavý článek a osobně tomu věřím,páč jsem zažil něco podobnýho taky.Fotil jsem na židovským hřbitově.Zaujal mě tam náhrobek s takovou starodávnou fotkou,na níž byla poměrně mladá a krásná žena.Tu porcelánovou fotku jsem si vyfotil a připíchnul ji tady na digimanii.Co se dělo potom,nikomu nepřeju a ještě teď mi z toho mrazí.Zdály se mi sny o tý paní a byla dost rozlobená.Vždycky jsem tomu nedával nějakej velkej význam.Ráno se probudil a šel jsem od toho,jenže se to stupňovalo a sny byly častější a brutálnější.Nakonec to dovršil vyloženě živej sen,kde mi ta paní úplně dost hrubě nakázala,ať ji nechám napokoji,že si nepřeje,abych vystavoval jeji fotografii.Někomu se tohle bude možná zdát směšný,ale skutečně jsem to zažil.Fotku jsem tedy z fora vymazal a od tý doby mám klid a je vše v pohodě.Taky jsem se zařekl,že už nikdy nebudu fotit na hřbitovech.Nemám to zapotřebí už neco podobnýho zažít.
Odpovědět0  0
avaben (2) | 13.11.20109:07
Zajímavý fejeton a jeho komentáře.Onu popsanou atmosféru hřbitova umocňuje strach z něčeho neznámého.Je třeba si uvědomit,že za různými zvuky mohou být vysvětlitelné příčiny.Je třeba dodat si odvahy a ona místa navštívit za světla.Na místa rozbořených domů raději z bezpečnostních důvodů nechodit sám.Kdo se zabývá fotografováním tak jistě zná,že malá díra v tmavé komoře nadělá obrazce na protější stěně.Tu okenici mohl rozhýbat pták,který na ní seděl a podobně.Jsou také různí šprýmaři,chce to klid.Pamatuji jak nám otec vyprávěl o jednom četníkovi,který uměl napodobovat různé hlasy.Jednou také přišel do naší hospody a po půlnoci,když odcházel se naklonil nad zábradlím a začal kokrhat.Za několik minut kokrhali snad všichni kohouti v celé vesnici.Druhý den bylo o čem povídat,někdo v tom viděl zlé znamení a tak to v životě chodí.
Odpovědět0  0
jadrawesta | 12.11.201020:18
Pekný príbeh, ale bohužial pod nadpisom je uvedené sloíčko ­"fejeton­" a to hovorí všetko. Autorka sa zrejme dobre baví nad komentármi.
Odpovědět0  0
Jana Bártová (37) | 12.11.201020:31
Těší mě, že někdo podobný pocit taky zažil a že nejsem ­"strašpytel­". Fejeton to sice je, ale skutečně jsem tam byla a...
Odpovědět0  0
antisvk | 12.11.201023:50
kamo nechci tady zacinat nejake rasove rozbroje, ale preco su vsetky slovaci neuveritelni rozumbradove, kteri vsude byli, vsechno znaji a kde nebyli, tak od tamad maji alespon desatery klice. Jestli mas potrebu rypat, tak tak ucin nekde jinde a nenarusuj tady nasi poklidnou ducharskou atmosferu. Pís out
Odpovědět0  0
jadrawesta | 13.11.201020:20
Je to v pohode. Tiež mám rád také príbehy, mnohým sa dá veriť, ja sám mám podobnú skúsenosť. Takže keby hodnovernosť článku nenarúšal podnadpis ­"fejeton­" tak nemám ani slovičko proti. Stačí si pozrieť dole zo dva citáty z webu a je jasné o čom tu hovorím.
"Fejtón je stredne dlhý literárny žáner, ktorý zosmiešňuje a paroduje vybraný objekt, vlastnosť, alebo dej­"
"Fejeton – útvar stylu publicistického a uměleckého. Spojuje se konkrétní událost s fantazií....
Zpracována je ironickým nebo humorným tónem"
Odpovědět0  0
coulomb (55) | 12.11.201019:56
Už jsem dlouho nebyl na „centrálce“. A s foťákem už vůbec ne. Další prostředí, které jsem ještě nefotil. Možná, že bude lépe ne úplně v noci, ale v podvečer, aby nebyla potřebná tak dlouhá expozice. Myslím, že můžu jít max na 8 sec. B ten digitál nemá.
Odpovědět0  0
stalak (1021) | 12.11.201017:26
Mám podobnou zkušenost,jenom z jiného místa a i když mám 100KG,no,trochu víc :­) sportuji,cvičím,jezdím na kole tak jsem si připadal docela malinký a byl jsem rád že jsem se oněch míst vzdálil.Tenhle článek mi to připomněl a věřím ;)
Odpovědět0  0
Jana Bártová (37) | 12.11.201017:36
Pověz.....to mě zajímá.....
Odpovědět0  0
stalak (1021) | 12.11.201019:40
Před několika roky jsem byl fotit u lesa makro.Na okraji a již vlastně i zarostlé v houští stojí staré stavení,chalupa.Je léta opuštěná a zdevastovaná ale pro mě architektonicky velmi zajímavá.Vím o ní mnoho let,ale když jsem zjistil že už na makro nemám světlo tak mě napadlo to stavení ­"navštívit­",konečně si ho prohlédnout i zevnitř.Možná se ptáš proč jsem to neudělal někdy dříve.Tu otázku jsem si poté taky položil.Ono to je samo o sobě tajemné místo a příchod podvečera to ještě umocňuje.Nevím nic o minulosti toho domu a nevím proč,nějak to vědět nechci,ne že bych nechtěl ze zvědavosti,ale tak nějak z prozíravosti.Do těch míst se stále dostávám,ten dům vídám a jenom vím že nechci,bariéra kterou si sám neumím vysvětlit.
Ale zpět k mému rozhodnutí jít do onoho domu.Jako stavaře mě opravdu zajímalo jak vypadá interiér a 1.patro skloubené s podkrovím,jakých spojů bylo při stavbě použito atd.
Co mě pak zarazilo jako 1. když jsem vkročil dovnitř mě zarazilo to,jaký divný chlad panoval uvnitř,dům je bez oken,dveří ale venku teplo a přitom se do domu slunce opírá celé odpoledne a přitom mě ­"objel­"divný pocit po těle,taková mírná zimnice a jako svědění,slaboučké svědění kůže které pozvolna minulo,jako když jsem vstoupil do nějakého ochranného obalu a při tom ho porušil a ten se na mě jakoby upnul.Už ne s tak jistým pocitem jsem pokračoval víc do domu.Muselo to být moc pěkné stavení,taková na samotách moc nebývala.Prohlédl jsem si zběžně přízemí a začal stoupat po ještě funkčním i když notně zdevastovaném schodišti do 1.patra. Střecha už byla místy děravá,zatékalo tudy,na pár oknech ještě visely okenice a bylo tu ­"hrobové­"ticho.Neměl jsem moc dobrý pocit,ba jsem nabýval dojmu nechtěné návštěvy,to si pamatuji jako tenkrát.Ale jsem tu kvůli tomu,abych si zdokumentoval jenom stavařský um předků,nafotím pár fotek a jdu,sem se uklidňoval jako školák při bobříku odvahy.Vytahuji tedy foťák,aktivace blesku,nastavení vyvážení bílé na zataženo a začínám fotit.1. foto,2.foto a najednou slyším klepnou okenici za mnou,není možná,není ani vánek aby třeba větev mohla do ní ťuknou,nejistě jsem se rozhlídl a chci fotit dál s tím že už mám nějaké přebujelé představy.Přiložím foťák před oči abych viděl na displej a tu se to stalo.Zase to klepnutí okenice,nebylo to úplně stejné jako po 1.ale bylo to ono,otočím se a po dřevěné zástěně z prken přejel stín,oválný,žádný duch s rukama atd.to ne,ale oválný stín na výšku ve velikosti lidské postavy.Podíval jsem se ven oknem,to nebylo slunce aby odrazilo stín ptáka nebo něco takového,žádné už kolem totiž nebylo.Nebylo mi z toho dobře a stál jsem asi sekundu dvě jako opařený.Neměl jsem odvahu se jít podívat za tu zástěnu a vzpomněl jsem si na ten pocit při vstupu do domu.Byl jsem nevítaná návštěva?Proč bouchala okenice?Kde se vzal stín?Tohle mi nejde do dnešních dnů na rozum.Ty pocity jsem nikdy před tím nezažil,takové jako v tom domě.Neudělal jsem už žádnou fotku a s neuvěřitelným mrazením po těle jsem z domu odešel.Když jsem vyšel ven,všechno opadlo,nic,teplo a bezvětří.Jenom v hlavě se mi motalo co to vlastně bylo.Fotky jsem smazal,do toho domu už nikdy nešel a mám fotku z dřívější doby pouze z venku.
A napíšu ještě jeden pocit,možná neuvěřitelný,možná jen iluze,proto až takto na závěr,ale moje tělo ho tak cítilo,než bouchla ta okenice po druhé a já se zrovna snažil udělat fotku,měl jsem pocit že mě něco jemně uchopilo za ramena,po tom stínu jsem měl o pocitu ­"uchopení­"pochybnosti.Tak asi nějak jsem prožíval chvilku nechtěné návštěvy.
Na druhou stranu mě to láká se vrátit,nevím proč,stane se něco,nebo ne.Zatím na to nemám odvahu,protože písmenka jsou úplně něco jiného jak skutečný prožitek něčeho,co se mi nikdy nestalo a když jeden ví a slyší něco co silně vybočuje z normálu.
Odpovědět0  0
Jana Bártová (37) | 12.11.201020:32
Děkuji za příběh. Neuvěřitelné, ale přesto věřím. A co se tam vydat s někým?
Odpovědět0  0
stalak (1021) | 12.11.201021:04
Toto je po 2. co jsem se s tímto svěřil.Kdybych něčím podobným neprošel,asi bych moc nevěřil ani na ten pláč dítěte při focení na hřbitově.Proto jsem napsal že věřím.
Do toho domu se určitě vydám,ale opět sám a pokud možno za stejné situace,počasí,čas,jenom tak se ujistím a ověřím že se něco ­"děje­".Otázka je,jestli tam ještě to schodiště stojí a pakliže ano,že bude funkční.Už je to pár let.
Mám ale jeden poznatek,niky jsem si nevšiml,že bych v tom domě někoho viděl,třeba děti,jsou zvídavé.Kluci si rádi hrají na podobných místech,zkoumají a prolézají nepoznané.Alespoň tak to bylo za mě.
Odpovědět0  0
pepa100 | 17.11.201021:52
To sedí, hned jak zažils pocit chladu, tak od tebe duch člověka, který v domě dříve bydlel, bral tvoji energii a na úkor tvojí energie se může duch zviditelnit v tvém případě jako stín. Kdyby vás tam bylo víc, je možné, že se nic podobného nestane, protože budete mít více odvahy a duch vás psychycky nepřemůže. Možná by bylo dobré se zeptat starousedlíků, co se v tom domě stalo. Jen tak pro zajímavost.
Odpovědět0  0
mikoska (2) | 12.11.20108:31
Odpovědět0  0
Rimmerak (260) | 12.11.20108:31
Když jsem si tohle dočítal, tam mě přeběhl mráz po celým těle.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.